onsdag 10. februar 2010

Radio Radio

Oppgave 1.

VG Reklame (0:40): Hvordan er stemningen i reklamen? Hvordan identifiserer vi oss med den? Hvem er målgruppen? Hva slags kontentum hører vi?

- Stemningen er litt anspent. Mannen i reklamen anklager damen for å ha tatt hans VG avis. Hun tror kun at han prøver å sjekke henne opp og sier sjekkereplikkene hans er altfor dårlige. Målgruppen er vel ungdom og voksne. De som flørter med folk og leser avis.
Vi hører folk i butikken i bakgrunnen.

Plateprating (1:22): Hva kjennetegner såkalt ”plateprating”? Hvordan forsøker de her å holde på lytteren? Fungerer det?

- De informerer om sangen og sier det ikke skal være noe konkurranse. Men siden det er desember må de ha en liten konkurranse på SMS. Lytterne skal da finne ut hva vokalisten til sangen "Tide is high" heter.

Månelanding (1:07): Lyden fra månelandingen har en dokumentarisk autoritet? Forklar hvorfor? Har den geografiske avstanden noe å si for kvaliteten på dette innslaget?

-Hele innslaget var bare utrolig kjedelig å høre på. Skjønte ingenting av det. Durelyd i bakgrunnen som blir veldig forstyrrende.

Vebjørn Rodal (2:09): Direktesending er en av styrkene til radio. Føler du at det er lett å engasjere seg ved å lytte til dette innslaget? Føler du et menneskelig nærvær?

- Han sier mye på veldig kort tid. Kan bli litt forstyrrende. Men ellers et ok innslag.

Varg Veum (00:56): Hvordan fungerer denne lydfortellingen? Hvilke virkemidler er brukt for å gjøre det dramatisk?

- En mann snakker om seg selv og en opplevelse han har hatt. Jazz, og litt gammel musikk.

Oppgave 2

Radiosjangre

1. Nyhetssending:
Lytteren venter svar på spørsmålene:hvem – hva – hvor – hvordan– hvorfor – med hvilken konsekvens.
Språket skal være enkelt og presist. Ingen "slang" ord skal brukes. En nyhetssending skal være til nytte for alle og alle må da kunne forstå hva den handler om.

2. Intervju:
I et intervju skal du stille gode spørsmål. Dvs spørmål som ikke du kun får et "ja" og "nei" svar på. Her skal du finne mye god fakta slik at du kan formidle det videre.

3. Montasje:
Å montere betyr "å sette sammen til en helhet". En montasje er satt sammen av ulike lydformer. Budskapet i en montasje uttrykkes gjennom samspillet mellom de ulike virkemidlene.

Oppgave 3.

Rep, kniv og gaffel.

Fortellingen begynner med at to gutter som snakker sammen. Steffen har just gjort det slutt med dama og synes dette er litt kjipt. Kompisen, Kip og kjæresten hans, tar han med på en hyttetur for å prøve å få humøret hans litt bedre. Det er fryktelig kaldt i hytten så Steffen går for å finne noe brennbart. Døren smeller igjen og Ida er sikker på at det er kommet noen uvelkomne inn i hytten. Kip finner en flaske med noe gammel alkohol, drikker den og løper på do.
Plutselig hører Ida og Steffen et brøl fra doen. Det er Kip. Han har fått urininfeksjon av den gamle likøren.
Under matlagingen må Kip nok en gang på do og går ut. Enda et brøl høres. Ida blir irritert og går ut etter han. Plutselig skriker Ida også. Steffen blir redd og løper ut. De finner Kip. Han har blitt hengt. Nå er det bare Ida og Steffen igjen.
Det banker på døren. I neste øyeblikk ringer en mobiltelefon. De tør ikke svare. En spilledåse begynner plutselig å spille. I neste øyeblikk kommer en stein inn vinduet med en lapp rundt den.
Det er svigerfaren til Steffen som er morderen. Han sier Steffen har knust hjertet til datteren hans og dette skal han få svi for. Svigerfaren dreper Steffen med en kniv. Ida blir livredd og prøver alt hun kan for å slippe unna. Brått slutter fortellingen..

Musikken i begynnelsen gir en litt spennende følelse. Man føler at noe kommer til å skje. Andre lyder som er brukt er at de kjører tog.
Skrik, brøl, dørsmelling, kniver, fotsteg og lignende er også brukt for å få fortellingen så realistisk som mulig.

2 kommentarer:

Nikky sa...

Bra skrevet, godt innhold. Fant egentlig ikke noen mangler, bra besvart på alle oppgavene.

Elisabeth sa...

Her har du fått med deg det meste. Det var en veldig god besvarelse!
:)