tirsdag 15. september 2009

Oppgaver til kap.5

1. Hva er demokrati?
- I et demokrati er det folket som skal bestemme, ikke en konge, et prese3teskap eller en adel. Slår vi opp i leksikonet caplex, finner vi denne teksten.
Demokrati: En styreform hvor flertallet har avgjørende innflytelse, men mindretallets interesser blir også tatt hensyn til.

2. Hva er IKT?
- (informasjons- og kommunikasjonsteknologi).
- Det siktes vanligvis til Internett og mobiltelefon. Disse er kanaler både for personlig kommunikasjon og massekommunikasjon. Kan brukes til å kommunisere privat med venner og kjente.

3. Hva gjør en portvakt?
- I de tradisjonelle mediene (radio, TV, osv..) Vil såkalte portvakter sile ut stoff og bestemme vinkling på det som kommer på trykk eller ut i eteren. På Internett kan hvem som helst være både portvakt og redaktør; det er en smal sak og lære seg de tekniske ferdighetene som skal til for å legge ut en nettside.

4. Hvem er portvakter?
- Portvakter kan for eksempel være journalister.

5. Hvordan vil du beskrive en lærerik debatt?
- En deltaker legger fram sitt syn på en sak. En annen svarer med å legge fram et annet syn og begrunne dette nøye, slik at andre deltakere skal kunne vurdere om det er bygget viktige argumenter. Slik fortsetter debatten, og mange får lagt fram sitt syn på saken.

6. Hvilke arenaer tror du det er mulig å få til en lærerik debatt?
- Det er ikke lett å få til slike lærerike debatter, men med Internett har vi i alle fall fått en teknologi som gjør det mulig.

7. Hva er en polarisering?
- Språklig uttrykk for en situasjon der sterkt motstridende synspunkter får økt oppslutning. I journalistikken kan polarisering føre til at det blir lagt for mye vekt på motstridende synspunkter, og at det også kan skapes flere motsetninger enn det faktisk er.

8. Hva er digitale skiller?
- Det er skiller på hvor god tilgang forskjellige mennesker har på digitale hjelpemidler. Er det slik at alle har like muligheter til å benytte oss av disse fantastiske mulighetene? I alle land?

9. Kan du gi to eksempel på klare digitale skille?
- Et digitalt skille går mellom de som har adgang til Internett, og de som ikke har det. Det finnes også digitale skiller mellom dem som har adgang til teknologien. Her går skillet mellom de som kan dra nytte av den teknologien de har adgang til, og de som ikke kan.

10. Hva er en kunnskapskløft?
- Når politikere og forskere diskuterer rettferdighet i samfunnet, er de opptatt av problemer rundt sosial skiller, kunnskapskløfter og informasjonskløfter.
- Ofte er det slik at de som har mye fra før, har bedre muligheter til å skaffe seg enda mer. Er du flink på skolen, er det lettere å få god utdanning.
Har du høy utdanning, er det større sjanse for at du får en godt betalt jobb, osv…

11. Skriv opp noen punkt om kildekritikk du husker fra i fjor.
Troverdighet
Objektivitet
Nøyaktighet
Egnethet

12. Beskriv hvordan vi ”vanlige mennesker” kan få sagt det vi mener gjennom
- Fjernsyn – Debatter på TV, man kan ringe inn eller sende meldinger der man sier sin mening som kommer i slutten av programmet når debatten er ferdig.
- Radio – bli intervjua.
- Internett- blogging, skrive sin mening i kommentarfelt under nyheter osv på nyheter el.
- Aviser – skrive leserinnlegg.

13. Synes du vi bør kunne stemme over internett ved neste stortingsvalg? Sett opp fordeler og ulemper med å stemme over nett.
- Synes du vi bør kunne stemme over internett ved neste stortingsvalg? Sett opp fordeler og ulemper med å stemme over nett.
Fordeler- kan være det blir flere folk som stemmer, siden du ikke trenger å gå ut av huset for å stemme.
Ulemper- er ikke sikkert alle har tilgang på nett, systemet kan kræsje eller bli hacka.